Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima

Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima
Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 16/10/2020, 13:54

La aproape un deceniu după dezastrul nuclear de la Fukushima, guvernul Japoniei a decis să verse peste un milion de tone de apă contaminată în mare, a informat vineri  mass-media locală, însă un anunț oficial ar urma să fie făcut la sfârșitul lunii octombrie.

Este de așteptat ca decizia să creeze tensiuni cu țările vecine, cum ar fi Coreea de Sud, care a intensificat deja testele de radiații ale produselor alimentare din Japonia și să devasteze industria pescuitului din Fukushima, care a luptat de ani de zile împotriva unei astfel de decizii, informează Reuters.

Eliminarea apei contaminate de la uzina Fukushima Daiichi a reprezentat o problemă de lungă durată pentru Japonia, deoarece un proiect de dezafectare care va dura zeci de ani se află înncă în desfășurare. Aproape 1,2 milioane de tone de apă contaminată sunt depozitate în prezent în tancurile uriașe ale instalației.

Apa contaminată de la Fukushima ar urma să fie vărsată în mare

Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami.

Vineri, ministrul japonez al industriei, Hiroshi Kajiyama, a declarat că nu s-a luat încă nicio decizie cu privire la eliminarea apei, însă guvernul își propune să ia în curând una.

„Pentru a preveni orice întârziere în procesul de dezafectare, trebuie să luăm rapid o decizie”, a declarat acesta într-o conferință de presă.

Însă oficialul japonez nu a oferit alte detalii, inclusiv un interval de timp.

Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima
Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami / Sursă FOTO: Shutterstock – caracter iustrativ

Ziarul Asahi a raportat că orice astfel de eliberare ar trebui să dureze aproximativ doi ani pentru a se pregăti, deoarece apa iradiată trebuie să treacă mai întâi printr-un proces de filtrare înainte ca aceasta să poată fi diluată în continuare cu apă de mare și în cele din urmă eliberată în ocean.

În 2018, Tokyo Electric și-a cerut scuze după ce a admis că sistemele sale de filtrare nu au îndepărtat toate materialele periculoase din apă, colectate din conductele de răcire folosite pentru a împiedica topirea miezurilor de combustibil atunci când centrala a fost oprită.

„Nu o vărsați în mare. Ne-am chinuit să ne refacem reputația!”

De asemenea, compania a anunțat că intenționează să îndepărteze toate particulele radioactive din apă, cu excepția tritiului, un izotop de hidrogen greu de separat și care este considerat relativ inofensiv.

Este o practică obișnuită ca centralele nucleare din întreaga lume să elibereze apa care conține urme de tritiu în ocean.

În aprilie, o echipă trimisă de Agenția Internațională pentru Energie Atomică pentru a revizui problemele legate de apa contaminată de la Fukushima a declarat că opțiunile de eliminare a apei prezentate de un comitet consultativ din Japonia – degajarea vaporilor și a evacuările în mare – sunt ambele fezabile din punct de vedere tehnic. AIEA a declarat că ambele opțiuni au fost utilizate de către centralele nucleare care se află în funcțiune.

Japonia ar urma să verse în mare apa contaminată de la Fukushima
Centrala, condusă de Tokyo Electric Power Company Holdings Inc 9501.T, a suferit multiple „crize nucleare” după un cutremur din 2011 care a fost urmat de un tsunami / Sursă FOTO: Shutterstock

Săptămâna trecută, reprezentanții industriei japoneze de pește au cerut guvernului să nu permită eliberarea apei contaminate din uzina Fukushima în mare, spunând că ar anula anii de muncă în care s-au chinuit să își refacă reputația.

Coreea de Sud a păstrat interzicerea importurilor de fructe de mare din regiunea Fukushima care a fost impusă după dezastrul nuclear și a convocat anul trecut un înalt oficial al ambasadei japoneze pentru a explica modul în care Tokyo a planificat să se ocupe de problema apei din Fukushima.

În timpul propunerii din partea orașului Tokyo de a găzdui Jocurile Olimpice din 2013, premierul Shinzo Abe le-a spus membrilor Comitetului Olimpic Internațional că instalația din Fukushima este „sub control”.

Jocurile au fost amânate până în 2021 din cauza pandemiei, iar unele evenimente urmează să aibă loc la aproape 60 kilometri de centrala nucleară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Bărbații care au primit bani în timpul unui studiu au fost de 4 ori mai...
×